Auteursrechten

De auteur en uitgever hebben auteursrechten op de door hen uitgegeven teksten. Voor de ene is het een vergoeding voor zijn creatieve inspanning, voor de andere een vergoeding voor de investering en het risico dat hij genomen heeft. Auteursrechten zorgen er dus voor dat auteurs schrijven en dat uitgevers hun teksten aan een groot publiek beschikbaar stellen.

Niemand houdt ervan dat zijn rechten geschonden worden maar anderzijds houdt ook niemand van een monopolie. Daarom zijn er op auteursrechten een hele reeks uitzonderingen in de wet voorzien. Soms is er een vergoeding verschuldigd, soms niet. Het klassieke voorbeeld van een uitzondering met vergoeding is de reprografie: het kopiëren van een artikel op een kopieermachine.

Wanneer u geen beroep kan doen op een wettelijke uitzondering, moet u toestemming vragen. Indien u geen toestemming heeft gekregen, zijn er sancties voorzien.

Op presscopyrights vindt u een overzicht terug met wat u wel en niet mag doen met artikelen uit tijdschriften en dagbladen.

Bent u uitgever en wil u een vergoeding bekomen voor het gebruik van de wettelijke uitzonderingen op uw auteursrechten, dan kan u bij Repro PP terecht.